Inovativno Obrazovanje u ugostiteljstvu
Inovativno Obrazovanje u ugostiteljstvu

Gostovanje u emisiji Novog radija Zadar

Profesori i učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole sudjelovali su u javljanju uživo u emisiji Novog radija 11. ožujka 2020. godine. Ukratko su predstavili projekt Cooking Tour Zadar koji se provodi dvije godine i trenutno je pri svom kraju.

Predstavljeni su ciljevi projekta, a razgovaralo se i o skupinama kojima je projekt namijenjen. Naime, cilj projekta je odgovoriti na potrebe ranjivih skupina i osnažiti ih za uključivanje na tržište rada inovativnim pristupima poučavanju s mnogo praktične nastave kod poslodavca, primjenom IKT-a i sadržajima za opće vještine u radnom okruženju. U projekt je bilo uključeno 45 polaznika, dobnih skupina do 25 i preko 54 godine. Profesori se nadaju da će projekt prerasti u neku vrstu specijalizacije koje su vrlo popularne i korisne za same polaznike.

Projekt nudi stručno osposobljavanje i usavršavanja za pet zanimanja; program osposobljavanja za zanimanje barmena te programe usavršavanja za zanimanja Art Deco slastičara, kuhara specijalista dijetoterapije, kuhara specijalista halal normativa i kuhara specijalista mediteranske prehrane. Profesorica Lončar naglasila je kako je upravo 11. ožujka Dan dijetetske hrane te se osvrnula na važnost kuhara specijalista dijetoterapije u pripremanju hrane za kronične bolesnike kao što su dijabetičari, srčani bolesnici i osobe s povišenim krvnim tlakom.

Polaznici projekta govorili su o svojim iskustvima tijekom sudjelovanja u projektu. Svi su izrazito zadovoljni i naglašavaju da iako kuhar može biti naporno zanimanje, ukoliko osoba radi na sebi, uz ljubav prema poslu, može se napredovati i postati vrhunski stručnjak u svojem području.

Profesor Kraljev osvrnuo se na trenutno stanje u kojem zbog korona virusa ne možemo očekivati ugostiteljsku i turističku sezonu kakvu smo imali prošle godine, ali se nada da će već u lipnju sezona ipak krenuti svojim prirodnim tokom.

Svake godine sve je više učenika zainteresirano za pohađanje naše škole, naveli su profesori. Sve je veća potreba za ugostiteljskim i turističkim radnicima, što su prepoznali i naši školarci. Ovakvim projektima učenicima se daje bolji uvid u struku i praktični rad što im u budućem radu može biti od velike koristi.

 

Nastavnici: Kristina Lončar i Renato Kraljev
Učenici: Petra, Ljudevit i Ivan