Inovativno Obrazovanje u ugostiteljstvu
Inovativno Obrazovanje u ugostiteljstvu

Održana uvodna konferencija projekta „CookingTour@Zadar – Inovativno obrazovanje u ugostiteljstvu“

Danas je održana uvodna konferencija projekta „CookingTour@Zadar – Inovativno obrazovanje u ugostiteljstvu“ – UP.02.2.2.03.0058 , u Hotelijersko – turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar.

Ravnateljica Hotelijersko – turističke i ugostiteljske škole Diana Radić Škara koja je ujedno predstavnik nositelja projekta, naglasila je važnost sinergije obrazovnog sektora s realnim sektorom kako bi se prepoznale najvažnije kvalifikacije koje nedostaju na tržiištu rada. U tome također imaju važnu ulogu HZZ područni ured Zadar i Punta Skala d.o.o. kao partneri na projektu.

Goran Sremec, direktor hotela Jadera u sklopu Punta Skale d.o.o. također je izrazio veselje zbog započete suradnje kroz ovaj projekt kojim će se osigurati još bolji i stručniji kadrovi sa specifičnim znanjima u ugostiteljstvu.

Voditeljica projekta Simona Atlaga detaljno je prezentirala projekt. Navela je ciljne skupine projekta: Prva ciljna skupina projekta su nezaposleni, ranjive skupine na tržištu rada: Cilj je tijekom projekta osposobiti/usavršiti 45 nezaposlenih osoba: 37 mlađih od 25 godina, 5 starijih od 54 godine i tri osobe s invaliditetom. Druga ciljna skupina je 20 stručnjaka iz turističko-ugostiteljskog Sektora (predavači HTUŠ-a i mentori praktične nastave iz Punta Skale). Atlag aje također predstavila i planirane rezultate projekta:

  • Razvit će se 5 po mjeri dizajniranih Programa osposobljavanja i usavršavanja: 1) Kuharspecijalist dijetoterapije; 2) Kuhar specijalisthalal normativa, 3) Kuhar specijalist mediteranske prehrane. 4) Art deco slastičar i 5)Barmen/Koktel-majstor/Sommelier
  • 20 sudionika partnerskih ustanova će se ojačati inovativnim stručnim i pedagoškim znanjima
  • Realizirat će se studijsko putovanje u Italiju
  • 45 pripadnika ranjivih skupina završit će jedan od 5 ponuđenih programa osposobljavanja/usavršavanja te će tako ojačati svoj status na tržištu rada
  • Nabavit će se oprema za partnerske ustanove te će se kreirati digitalni nastavni materijali za provedbu programa osposobljavanja/usavršavanja.
  • Realizirat će se kulinarski show u svrhu promoviranja novostečenih znanja i vještina

CookingTour@Zadar pokrenula je Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar sa partnerskim ustanovama Područnim uredom HZZ-a u Zadru i Punta Skalom d.o.o., a kako bi s nezaposlenima, i za njih, kreirali pet novih obrazovnih programa: Kuhar specijalist dijetoterapije, Kuhar specijalist mediteranske prehrane, Kuhar specijalist Halal normativa, Art deco slastičar i Barmen/Koktel-majstor/Sommelier. Cilj je odgovoriti na potrebe ranjivih skupina i osnažiti ih za uključivanje na tržište rada inovativnim pristupima poučavanju s mnogo praktične nastave kod poslodavca, primjenom IKT-a i sadržajima za opće vještine u radnom okruženju.

Konferencija je završila prigodnim domijenkom u školskom restoranu gdje su učenici zajedno s profesorima pripremili kreativna jela.

Projekt je financiran u cijelosti iz Europskog socijalnog fonda i njegova ukupna vrijednost iznosi 1.991.754,10kn. Započeo 10. travnja 2018. a traje do 9. travnja 2020., 24 mjeseca.